Zupa ogórkowa z ziemniakami i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy i zalewamy wodą. Gotujemy, a po zebraniu szumowin dodajemy pokrojoną na cząstki marchewkę, pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na łyżce masła, po czym dodajemy do niej starte na grubych oczkach ogórki kiszone (razem ze skórkami) oraz wlewamy wodę po ogórkach (uważając, by nie wpadły pozostałości z kiszenia). Gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie z wywaru drobiowego wyciągamy skrzydełka oraz pietruszkę (możemy także usunąć liście laurowe i ziele angielskie) i dodajemy zagotowane z cebulą ogórki.
Śmietanę mieszamy z mąką, odrobiną zimnej wody oraz 1/2 szklanki zupy, po czym wlewamy do całości. Doprawiamy solą i pieprzem.
W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki z odrobiną soli. Ziemniaki mają być ugotowane, ale nie rozgotowane:) Dodajemy je do zupy.
Na pozostałym maśle opiekamy na złoty kolor pokrojony w kosteczkę czerstwy chleb.
Zupę po nałożeniu na talerz posypujemy grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze