Zupa ogórkowa z grzankami

4.48 (153 ocen)

Lekko kwaskowa zupka, z grzankami smakuje wyśmienicie. Mój mąż za nią szaleje ;)

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    5 - 6 ogórków kiszonych
    400 - 500ml wody z kiszonych ogórków
    3 łyżki masła
    1 szkl słodkiej śmietany
    3 łyżki mąki
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
    kilka kromek chleba
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, kroimy i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Ogórki ścieramy na tarce o małych oczkach i podduszamy na łyżce masła, po czym dodajemy do wywaru. Wlewamy wodę z kiszonych ogórków, doprowadzamy całość do wrzenia. Mąkę rozprowadzamy w śmietanie, hartujemy i zabielamy zupę. Doprawiamy do smaku według swojego uznania.
  • 2. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy pokrojony w niedużą kostkę chleb i podsmażamy do zrumienienia, często mieszając. Zupę po dodaniu grzanek podajemy od razu, posypaną natką pietruszki.

Porady

Zupę można ugotować na kości lub rosole pozostałym z poprzedniego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować