Ogórki z sosem pomidorowym i bazylią

4.5 (175 ocen)

Słodkawa z nutą chilli sałatka z ogórków i cebuli. Rewelacyjna na kanapki lub jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 3 kg ogórków
    5 dużych cebul
    8 ząbków czosnku
    2 łyżki soli
    Zalewa:
    3/4 szklanki octu 10%
    0,5 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    250 g koncentratu pomidorowego 30%
    1 łyżeczka bazylii
    0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki z sosem pomidorowym i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami soli. Odstawiamy na 40 – 60 minut. W wysokim garnku zagotowujemy zalewę ( ocet, olej, cukier i przyprawy). Ogórki z cebulą przekładamy do gotującej się zalewamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Gorącą sałatkę z ogórków przełożyć do czystych małych słoiczków . Dobrze zakręcić i odwrócić wieczkiem do dołu. Wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować