Ogórki w sosie pomidorowym

4.51 (196 ocen)

Uwielbiam wszystko co pomidorowe. Oczywiście w sezonie ogórkowym nie mogło zabraknąć u mnie takich ogórków. Kruche, smaczne w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
    5 cebul
    Zalewa:
    125 ml octu 10%
    125 ml oleju
    1 łyżka soli
    0,5 szklanki cukru
    250-300 g koncentratu pomidorowego 30%
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy i kroimy w małe słupki . Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Ogórki dokładnie mieszamy z cebulą. Składniki zalewy – ocet, olej, sól i cukier dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną zalewę mieszamy z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 2,5 godziny. Po tym czasie ogórki przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (słoiki ustawiamy w wyższym garnku na ściereczce, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, gotujemy ok. 20 minut od momentu wrzenia). Z podanych składników wyszło mi 6 słoików po 400 g.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować