Ogórki watykańskie z rodzynkami

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane ogórki świetnie sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do kanapek.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg świeżych ogórków
    60 dag cukru
    2 szklanki wody
    1 łyżeczka rodzynek na każdy słoik
    1 ząbek czosnku na każdy słoik
    1/2 łyżeczki nasion kopru na każdy słoik
    3 łyżki soli
    Kilka ziaren kolorowego pieprzu na każdy słoik
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z ogórków

Ogórki watykańskie z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki, zasypać solą pozostawić na ok 2 godziny po czym ciasno układać w słoikach. Do każdego słoika dodać rodzynki, ziarenka pieprzu, ząbek czosnku i nasiona kopru.
    Wodę zagotować z cukrem i solą, lekko wystudzić. Zalewa zalać ogórki po czym pasteryzowac przez ok. 15 minut.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Przepis zaczerpnięty z sieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Rodzynki Czosnek Sól morska Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować