Tak przygotowane ogórki świetnie sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do kanapek.
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
5 kg świeżych ogórków
60 dag cukru
2 szklanki wody
1 łyżeczka rodzynek na każdy słoik
1 ząbek czosnku na każdy słoik
1/2 łyżeczki nasion kopru na każdy słoik
3 łyżki soli
Kilka ziaren kolorowego pieprzu na każdy słoik
Ogórki watykańskie z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki, zasypać solą pozostawić na ok 2 godziny po czym ciasno układać w słoikach. Do każdego słoika dodać rodzynki, ziarenka pieprzu, ząbek czosnku i nasiona kopru.
Wodę zagotować z cukrem i solą, lekko wystudzić. Zalewa zalać ogórki po czym pasteryzowac przez ok. 15 minut.
Porady
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Przepis zaczerpnięty z sieci.
Komentarze