Ogórki watykańskie

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nazwa nie wiem skąd, ale intrygująca

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 kg ogórków
    2 łyżki soli
    Zalewa:
    1/2 kg. cukru
    0,5 litra octu
    1,5 szklanki wody
    Przyprawy na jeden słoiczek (wielkość ok.500 g):
    15 rodzynek
    10 ziarenek pieprzu
    ząbek czosnku
    koper - nasionka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki watykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać,pokroić wzdłuż na ćwiartki, wykroić nasiona nasolić odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody. Składniki zalewy zagotować. Do słoików powkładać przyprawy i upychać dość ciasno ogórki, zalać zalewą, zamknąć słoiczki, pasteryzować 10 min.

Porady

Zrobiłam 3 słoiczki na próbę - PRZEPYSZNE, w tym roku muszę zrobić więcej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować