Ogórki z rodzynkami

4.36 (181 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciekawa w smaku sałatka, w sam raz na zimę do obiadu.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków,
    50 dag cukru,
    250 ml octu,
    szklanka wody,
    ząbek czosnku do każdego słoika,
    10 dag rodzynek,
    koper
    2 łyżki soli.
Wystaw ocenę:

4.36 (181 ocen)

Ogórki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie umyć, pokroić w plasterki, posypać solą i odstawić na 20 minut aż puszczą sok. Po tym czasie ogórki odcedzić na durszlaku z nadmiaru wody. Wodę zagotować z cukrem, octem i dodać rodzynki. Do suchych i czystych słoików, włożyć ogórki, koper, po jednym ząbku czosnku, zalać zalewą i zakręcić wieczka. Słoiki pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki odstawić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować