Ogórki watykańskie

4.91 (206 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób

Bardzo smaczne zarówno do kanapek jak i do ziemniaków. Bardzo dobrze się przechowują przez cały rok.

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 7 kg ogórków ( średniej wielkości)
    0,5 litra octu
    1 kg cukru
    4 łyżki soli
    pieprz
    rodzynki
    2 główki czosnku
    koper (zielone koszyczki z nasionami)
Wystaw ocenę:

4.91 (206 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Ogórki watykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obrane i posolone ogórki 1. Ogórki obrać pokroić w słupki na 2 lub 4 części. Posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
    W tym czasie ugotować zalewę.( Ocet i cukier połączyć zagotować)
  • przyprawy w słoiku 2. Do każdego słoika wrzucamy:
    10 rodzynek
    10 ziarenek pieprzu
    1 średni ząbek czosnku
    koper
  • Stygnące ogórki 3. Ogórki układamy ciasno w słoikach (tyle ile się zmieści).Zalewamy ugotowaną zalewą.
    Pasteryzujemy 10 minut od chwili zagotowania. Po ugotowaniu wyjmujemy na ściereczkę do góry dnem.

Porady

Czosnek kroję na kawałki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować