OGÓRKI WATYKAŃSKIE

  • wyświetlono: 42382 |
  • dodany do książki kucharskiej: 60 |
  • polecenia: 4

Smaczne, słodkie ogóreczki z nutką tajemniczości, idealne jako dodatek do dań obiadowych, grillowych.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

* 5kg ogórków
* 2 łyżki soli

ZALEWA:

* 1kg cukru
* 0,5 litra octu
* 1,5 szklanki wody

PRZYPRAWY - na jeden słoiczek (wielkość ok. 400g):

* 15-18 rodzynek
* 8-10 ziarenek pieprzu
* ząbek czosnku
* pół łyżeczki nasionek kopru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

OGÓRKI WATYKAŃSKIE

  • 1. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć.
  • 2. Zagotować składniki na zalewę (cukier, ocet, woda).
  • 3. Do słoiczków powkładać przyprawy i włożyć dość ciasno ogórki. Zawartość słoików zalać zalewą, pasteryzować maksymalnie 10 minut.

    SMACZNEGO :)

Porady

Bardzo dobrze smakują ogóreczki małe, które należy kłaść w całości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaOgórkirodzynkiogórekogórki gruntowePrzetwory z ogórkówogórki z rodzynkamiprzetwory_z_ fiskars
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki krokodylki

Dodane przez: Ania1408

Ogórki krokodylki

Dzięki chilli ogórki mają mocny...

Ogórki kanapkowe

Dodane przez: alaaa

Ogórki kanapkowe

Zrobiłam je po raz pierwszy i trochę...

Ogórki małosolne

Dodane przez: joanna30

Ogórki małosolne

Już w dzieciństwie były to moje...

Ogórki małosolne.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ogórki Małosolne

Pierwsze ogórki gruntowe zawsze...

ogórki z ananasem

Dodane przez: bieniaszka

Ogórki z ananasem

Doskonałe ogórki na zimę z lekką...

Diabelskie ogórki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Diabelskie ogórki

Ogórki wyszły pyszne i diabelsko...