Ogórki watykańskie

4.44 (340 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne, słodkie ogóreczki z nutką tajemniczości, idealne jako dodatek do dań obiadowych, grillowych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * 5kg ogórków
    * 2 łyżki soli

    ZALEWA:

    * 1kg cukru
    * 0,5 litra octu
    * 1,5 szklanki wody

    PRZYPRAWY - na jeden słoiczek (wielkość ok. 400g):

    * 15-18 rodzynek
    * 8-10 ziarenek pieprzu
    * ząbek czosnku
    * pół łyżeczki nasionek kopru
Wystaw ocenę:

4.44 (340 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z ogórków

Ogórki watykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć.
  • 2. Zagotować składniki na zalewę (cukier, ocet, woda).
  • 3. Do słoiczków powkładać przyprawy i włożyć dość ciasno ogórki. Zawartość słoików zalać zalewą, pasteryzować maksymalnie 10 minut.

    SMACZNEGO :)

Porady

Bardzo dobrze smakują ogóreczki małe, które należy kłaść w całości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować