Pomysł na przetwory z ogórków na zimne w lekko innej odsłonie .
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 kg ogórków
4 ząbki czosnku
2 łyżki soli
Oraz
Zalewa:
pół szklanki octu
pół szklanki oleju
1 szklanka cukru
słoiczek koncentratu pomidorowego(200g)
Opcjonalnie : jeśli ktoś lubi ostre to można dodać dodatkowo kilka łyżek ketchupu pikantnego lub pasty paprykowej ostrej.
Ogórki po zbójnicku w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć,obrać i pokroić na plastry. Czosnek drobno posiekać i dodać do ogórków,posolić. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok godzinkę.
2.W dużum garnku zagotować ocet,dodać szklankę cukru,koncentrat i olej.
Do wrzącej zalewy dodać ogórki razem z sokiem,który puściły. Całość wymieszac i zagotować. Gorące ogórki przekładać do czystych,wyparzonych i suchych słoików,dokładnie zakręcić.
Pasteryzować 10 -15 minut. Odstawić do góry dnem aż do wystudzenia. Tak przygotowane można przechowywać całą zimę;)
Komentarze