Ogórki po zbójnicku w zalewie pomidorowej

1 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na przetwory z ogórków na zimne w lekko innej odsłonie .

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg ogórków
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki soli
    Oraz
    Zalewa:

    pół szklanki octu
    pół szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    słoiczek koncentratu pomidorowego(200g)
    Opcjonalnie : jeśli ktoś lubi ostre to można dodać dodatkowo kilka łyżek ketchupu pikantnego lub pasty paprykowej ostrej.
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Ogórki po zbójnicku w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć,obrać i pokroić na plastry. Czosnek drobno posiekać i dodać do ogórków,posolić. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok godzinkę.
  • 2. W dużum garnku zagotować ocet,dodać szklankę cukru,koncentrat i olej.
    Do wrzącej zalewy dodać ogórki razem z sokiem,który puściły. Całość wymieszac i zagotować. Gorące ogórki przekładać do czystych,wyparzonych i suchych słoików,dokładnie zakręcić.
    Pasteryzować 10 -15 minut. Odstawić do góry dnem aż do wystudzenia. Tak przygotowane można przechowywać całą zimę;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować