Pyszne i chrupiące :) Tylko tyle przychodzi mi na myśl o tych ogórkach. Są idealne !
Składniki:
- ogórki ( ja obcinam końcówki i nacinam lekko na krzyż )
- koper ( u mnie po 2 gałązki na słoik )
- ząbki czosnku ( u mnie po 5 ząbków na słoik )
- woda i sól ( na każdy litr wody - 1 duża łyżka soli )
- liście czarnej porzeczki
Ogórki małosolne bez chrzanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* Do wrzącej wody dodajemy sól, mieszamy by się rozpuściła. Mieszamy.
2.* W wyparzonych słoikach układamy ząbki czosnku, liście porzeczki, kawałek kopru, ciasno ułożone ogórki i na wierzch znowu koper, liście i czosnek.
3.* Zalewamy gorącą zalewą, tak by ogórki były przykryte.
Przykrywamy talerzykiem, by docisnęły lekko ogórki, lub zakręcamy i odstawiamy w ciemnie i chłodne miejsce na 2-3 dni.
Komentarze