Ogórki małosolne bez chrzanu

4.42 (168 ocen)

Pyszne i chrupiące :) Tylko tyle przychodzi mi na myśl o tych ogórkach. Są idealne !

Składniki:

  • - ogórki ( ja obcinam końcówki i nacinam lekko na krzyż )
    - koper ( u mnie po 2 gałązki na słoik )
    - ząbki czosnku ( u mnie po 5 ząbków na słoik )
    - woda i sól ( na każdy litr wody - 1 duża łyżka soli )
    - liście czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.42 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne bez chrzanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Do wrzącej wody dodajemy sól, mieszamy by się rozpuściła. Mieszamy.
  • 2. * W wyparzonych słoikach układamy ząbki czosnku, liście porzeczki, kawałek kopru, ciasno ułożone ogórki i na wierzch znowu koper, liście i czosnek.
  • 3. * Zalewamy gorącą zalewą, tak by ogórki były przykryte.
    Przykrywamy talerzykiem, by docisnęły lekko ogórki, lub zakręcamy i odstawiamy w ciemnie i chłodne miejsce na 2-3 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować