Ogórki kiszone na zimę

4.5 (199 ocen)

Ogórki smakują całą zimę jak małosolne,są chrupiące i nie są bardzo kwaśne.

Składniki:

  • 1-1,5 kilograma ogórków

    Zalewa:

    1 litr wody

    1 łyżka soli kamiennej

    Dodatkowo na każdy słoik:

    Czosnek - ząbek

    Chrzan -2 cm.

    Koper - baldachim

    Gorczyca - 1,2 łyżeczki


Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Ogórki kiszone na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy. Do każdego słoika wkładamy czosnek, chrzan, koper i gorczycę. Ogórki układamy dość ścisło w słoikach. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia zalewy.Trzymamy ogórki przez tydzień w temperaturze pokojowej, potem przenosimy w chłodne miejsce.

Porady

Takie ogórki można użyć do zupy lub do sałatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować