Ogórki po kartusku

4.49 (142 ocen)

Przepis na te ogórki dostałam od babci.

Składniki:

  • 2 kg ogórków (najlepiej nie za dużych i prostych)
    papryka
    ziele angielskie
    koper
    gorczyca
    5 cebul

    Zalewa:
    3,5 l zimnej wody
    1/2 l octu
    11 płaskich łyżek soli
    3 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki po kartusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki, paprykę myjemy. Paprykę kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy na 4.
  • 2. Ogórki umieszczamy w słoikach. Następnie wkładamy pokrojoną paprykę i cebulę. Wrzucamy gorczycę, ziele angielskie a na wierzch układamy koper.
  • 3. Z wody, octu, soli i cukru gotujemy zalewę. Zalewamy nią ogórki. Słoiki wkładamy do garnka i pasteryzujemy - gdy woda zacznie się gotować wyciągamy słoiki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować