Ogórki kanapkowe z pastą curry i kurkumą

4.51 (164 ocen)

Pyszne słodko-kwaśne ogórki, którym ostrości dodaje pasta curry. W zimie na kanapki nie ma nic lepszego niż domowe ogórki kanapkowe.

Składniki:

  • 6 kg średnich ogórków gruntowych

    Zalewa
    6 szklanek octu (250 ml)
    6 szklanek cukru
    6 szklanek wody
    2 czubate płaskie łyżki kurkumy
    1 czubata łyżka średnio ostrej pasty curry
    po 1 ząbku czosnku do każdego słoika
    5 płaskich łyżek soli nie jodowanej
    1 mała łyżeczka ziaren gorczycy
    2 łyżeczki ziela angielskiego
    1 łyżeczka ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kanapkowe z pastą curry i kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki namoczyć w lodowatej wodzie,a następnie porządnie wyszorować szczoteczką. Następnie pokroić je wzdłuż na plasterki i ciasno ułożyć w słoikach, do każdego słoika dodać po jednym obranym ząbku czosnku.
  • 2. Wodę zagotować z octem cukrem i resztą przypraw, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i soli. Gorącą marynatą zalać ogórki, zakręcić szczelnie słoiki. Dno garnka wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, zalać wodą do 2/3 wysokości słoików. Pasteryzować przez 20 minut od chwili zagotowania. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (170 ocen)

ogóeki kanapkowe

4.48 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ogórki kanapkowe

To może cię zainteresować