OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ogórki kanapkowe z kurkumą to świetny pomysł na zdrowy dodatek do pieczywa i wędlin. Ogórki są proste w przygotowaniu. Poza dodatkiem na kanapki, takie ogórki to też świetny dodatek do dań obiadowych.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg średnich ogórków gruntowych,
    2 szklanki wody,
    250 ml octu octu spirytusowego 10 %,
    1,5 szklanki cukru,
    10 ziaren ziela angielskiego,
    łyżka ziaren czarnego pieprzu,
    łyżka ziaren gorczycy,
    płaska łyżka soli,
    płaska łyżka kurkumy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pikle

Ogórki kanapkowe z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy pod bierzącą wodą. Następnie kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Najlepiej użyć małych i średnich ogórków. Słoiki dopasowujemy mniej wiecej do wielkości ogórków aby plasterki się ładnie układały.

    Tak przygotowane ogórki układamy do słoików dość ciasto. Słoiki muszą być czyste, wyparzone i suche, tak samo zakrętki.

    Do garnka wlewam dwie szklanki wody dokładnie 500 ml, wsypujemy cukier i sól. Dodajemy również kurkumę, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach i gorczycę. Całość gotujemy do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy ocet spirytusowy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na najmniejszym ogniu 5 minut.

    Gorącą zalewą zalewamy przygotowane ogórki w słoikach. Możemy zalewę przecadzić przez sitko jeżeli nie chcemy przypraw z słoikach. Ja zalałam wraz z przyprawami. Jeżeli zabraknie zalewy możemy smiało dolać gorącej przegotowanej wody.

    Ogórki aby przetrwały zimę w piwnicy zależy zapasteryzować. Ja wkładam do piekarnika na środkową półkę ustawiam temperaturę 110 stopni i pasteryzuję 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Możemy zapasteryzować w garnku. Na dno garnka układamy ściereczkę. Słoiki ustawiamy jeden obok drugiego tak by nie stykały się ze sobą. Wlewamy wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustawiamy średnią moc palnika i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy moc do małej i pasteryzujemy tak słoiki przez około 10 minut. Jeśli użyta była gorąca zalewa, to słoiki umieszczamy w garnku z już gorącą wodą.

    Słoiki dodatkowo możemy wyjąć gorące i ustawić do góry dnem.

    Wystudzone słoiki przechwoujemy w zimnym zaciemnionym miejscu np; piwnicy lub spiżarni.

Porady

Najlepsze do kanapek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować