Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, w którym wszystko jest odwrotnie. Rabarbar układamy na dnie blaszki, by po upieczeniu był na samej górze. Kruszonka, zapiekana tradycyjnie na górze ciasta, stanowi jego spód. Ale czy ważna jest kolejność...? Ważne, że jest w nim wszystko to, czego od ciasta oczekujecie: mięciutkie, aromatyczne ciasto, kruchy spód i rabarbar.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kruszonkę:

    4 łyżki masła, roztopionego
    pół szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    szczypta soli

    Wszystkie składniki połączyć w miseczce, wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć.

    Składniki na ciasto:

    170 g masła (113 g + 57 g)
    2 duże jajka
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    świeżo otarta skórka z jednej pomarańczy
    1 łyżka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
    1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

    Ponadto:

    500 g rabarbaru, pociętego na większe lub mniejsze kawałki, bez konieczności wcześniejszego obierania
    3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.W misie miksera utrzeć 113 g masła z 1 szklanką drobnego cukru do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dodać skórkę z pomarańczy, sok, jajka, wbijając je jedno po drugim i miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać mąkę, na zmianę ze śmietaną, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

    2.Rabarbar wymieszać z cukrem, odłożyć na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.

    3.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 57g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na spodzie tortownicy. Na spód, pomiędzy masło, wyłożyć rabarbar w cukrze, wyrównać. Na niego wyłożyć ciasto (jest dość gęste), wyrównać. Równomiernie posypać kruszonką.

    4.Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Pod formą, poziom niżej w piekarniku warto położyć foremkę w razie gdyby z rabarbaru ściekał nadmiar soku, by nie pobrudzić piekarnika.

    5.Po upieczeniu ciasto wyjąć, lekko przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Pomagając sobie podkładką pod ciasto szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze. Kruszonka powinna być spodem ciasta, a rabarbar na górze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować