Dla miłośników cynamonu i wypieków drożdżowych prawdziwy rarytas.
Można bardzo łatwo go podzielić, odrywając od całości cieniutkie kromeczki.
Idealny ze szklaneczką mleka.
2 godz. 30 min
Dla 7 osób
Składniki:
CIASTO:
420 g mąki
20 g drożdży
150 ml mleka
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
50 g masła
NADZIENIE:
100 g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
70 g masła
Odrywany chlebek cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, do momentu, aż zrobią się płynne.
Dodać letnie mleko, posypać łyżką mąki i zostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną rosnąć.
Pozostałą mąkę wymieszac z solą, resztą cukru. Dodać roztopione, przestudzone masło, jajka i wyrośnięty rozczyn.
Wyrobić do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zostawić do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicy. Delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymierach 30x60 cm.
Brązowy cukier wymieszać z cynamonem.
Całość ciasta posmarować roztopionym masłem /2 łyżki zostawić na wierzch/ i posypać cynamonowym cukrem /1 łyżkę zostawić na wierzch/.
Ciasto pokroić na 6 pasków /30x10 cm/.
Paski ułożyć jeden na drugim.
Pokroić je w poprzek na 6 równych kawałków /5x10 cm/.
Tak przygotowane porcje ciasta ułożyć w pionie w blaszce o wymiarach 11x30 cm.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarowac pozosta łym masłem i posypać resztą cukru wymieszanego z cynamonem.
Piec w 180 stopniach około 35 minut. Można przykryć folią aluminiową, żeby wierzch się nie spiekł.
Wystudzić w formie.
Komentarze