Odrywany chlebek cynamonowy

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny do szklanki mleka i nie tylko

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
    7 g suchych drożdży
    2 łyżki cukru
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    2 jajka
    szczypta soli

    Mazidło

    100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
    6 łyżek brązowego cukru
    3 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Odrywany chlebek cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże przesiać razem z mąką, cukrem, szczyptą soli do miski. Następnie dodać ciepłe mleko, masło, jajka i dokładnie wszystko razem zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość). W małej miseczce wymieszać brązowy cukier z cynamonem. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30/50 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie płat ciasta pokroić wszerz na 6 równych pasków. Paski poukładać jeden na drugim stroną z cynamonem do góry. Następnie paski pokroić na kwadraty. W natłuszczonej keksówce układać pocięte kwadraty pionowo - jak książki na półce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w 180 st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować