W tym roku moje krzaczki jagód kamczackich uginają się od owoców.Codziennie wymyślam z nimi jakiś przepis.Dzisiaj postanowiłam upiec drożdżowe z białym serem.Nie ukrywam,że wyszło bardzo pysznie.Polecam na podwieczorek.
Odrywane bułeczki z jagodowo-serowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru,1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby ruszyły.Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
2.Do mąki dodajemy olej,sól,wyrośnięte drożdże,utarte jajka i w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
3.Ser ucieramy z cukrem waniliowym,jajkiem,budyniem w proszku,borówkami lub jagodami i cukrem do smaku.
4.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie.Następnie zwijamy w roladę.
5.Ciasto kroimy w grubsze plastry i układamy je w tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze