Odrywana drożdżówka z pigwowcem

0 (0 ocen)

Drożdżówka, którą nie trzeba kroić. Wystarczy odrywać palcami poszczególne warstwy, posmarowane konfiturą z pigwowca.

Składniki:

  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanki cukru
    50g drożdży
    100g masła
    2 jajka
    2 żółtka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    cynamon
    1/2 szklanki konfitury pigwowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Odrywana drożdżówka z pigwowcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Masło rozpuścić i odlać 4 łyżki, które doprawić cynamonem.
    Do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać przesianą mąkę, resztę cukru. Wlać rozmącone żółtka z jajkami i jogurtem oraz spieniony zaczyn. Wymieszać, a kiedy składniki się połączą, wlać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Keksówki (11x24) wysmarować masłem i obsypać bułka tartą.
  • 2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść krótko i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na kwadrat o wymiarach 40x40cm. Rozsmarować cienką warstwę konfitury i przeciąć kwadrat na pół.
  • 3. Każdy pasek złożyć wzdłuż na pół, zamykając konfiturę w środku ciasta.
  • 4. Pociąć na cztery części i posmarować wierzch masłem z cynamonem.
  • 5. Kawałki ciasta sklejać do siebie i wkładać pionowo do keksówek. Odstawić do wyrośnięcia, a przed pieczeniem posmarować masłem z cynamonem. Piec przez ok 30 min w 180*C. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować