Jabłecznik z pigwowcem

0 (0 ocen)

Delikatny biszkopt przełożony masą budyniową z jabłkami i konfiturą pigwową. Tort jabłkowy nie jest za słodki, orzeźwiający, dlatego na wierzchu korona z bezy, która osładza całość.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    MASA JABŁKOWA:
    1kg jabłek słodkich
    1/2 szklanki konfitury z pigwowca
    2 budynie śmietankowe
    1/2 szklanki wody
    1/3 łyżeczki cynamonu

    KREM Z PIGWOWCA:
    1 szklanka konfitury z pigwowca
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki wody
    330g śmietanki 30%

    BEZA:
    3 białka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki octu winnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Jabłecznik z pigwowcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki. Wymieszać delikatnie łopatką. Wylać do formy o średnicy 25cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30min. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok 50cm. Biszkopt wystudzić w foremce.
  • 2. BEZA: Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 23cm. Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koło, wyciskając małe bezy jedna przy drugiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a następnie ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  • image-1bqgxel 3. Jabłka obrać i pokroić pozbywając się gniazd nasiennych. Włożyć do garnka razem z konfiturą pigwową. Można podlać odrobiną wody. Jabłka prażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Dodać cynamon. Budynie rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do bulgoczących jabłek. Zagotować.

    Biszkopt przekroić na pół i włożyć pierwszy krążek do formy, w której się piekł. Wyłożyć połowę, jeszcze ciepłych jabłek. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć jabłka. Wyrównać powierzchnię i odstawić.
  • image-07gh755 4. Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Konfiturę z pigwowca włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Wlać śmietankę i zagotować. Do jeszcze gorącego kremu wlać żelatynę. Odstawić do wystudzenia, a kiedy zacznie tężeć, wylać na krem z jabłek.
    Z papieru ostrożnie zdjąć bezę i położyć na prawie zastygniętym kremie pigwowym. Smacznego :)

Porady

Bezę i biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Piekąc najpierw biszkopt, a później bezę, którą studzimy w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować