Drożdżówka odrywana bogato nadziana

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 15 min

Bogato nadziana dżemem truskawkowym własnoręcznie wyprodukowanym. A do tego cudownie pachnie.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • 50g drożdży świeżych
    60g cukru
    1 szkl. ciepłego mleka
    600g mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko
    50g masła roztopionego
    aromat waniliowy/rumowy/
    nadzienie – dżem, powidła, nutella

    ponad to

    1 jajko
    1 łyżka wody

    Kruszonka
    50g mąki pszennej
    25g cukru pudru
    25g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówka odrywana bogato nadziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczamy pokruszone drożdże zasypujemy łyżeczką cukru zalewamy 1/3 szkl. ciepłego / nie gorącego / mleka. Przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • 2. Po tym czasie dodajemy cukier, mąkę, resztę mleka, mieszamy dodajemy sól, jajko, aromat i rozpuszczone ostudzone masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto jest gotowe w momencie kiedy przestaje kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Trwa to około godziny.
  • Drożdżówka odrywana bogato nadziana 3. Teraz ponownie zagniatamy ciasto dzielimy na równe części, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć drożdżówki. Każdą z części spłaszczmy dajemy łyżeczkę nadzienia i porządnie sklejamy formując bułeczkę. Układamy na blasze lub tortownicy / wyłożonej papierem do pieczenia/ zachowując niewielki odstęp. Drożdżówki jeszcze urosną i połączą się ze sobą. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Drożdżówka odrywana bogato nadziana 4. W międzyczasie przygotujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i dodajemy masło w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki rozkruszamy w palcach tworząc niewielkie zacierki. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki. Po wyrośnieciu naszych bułek, roztrzepujemy jajko z łyżką wody i smarujemy każdą z bułeczek, na końcu posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować