• 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszny bigos w odchudzonej wersji. Tłuste mięsa zastąpiłam filetem z kurczaka do tego sporo warzyw i pieczarki. Dzięki aromatycznym przyprawom bigos nie traci na smaku i jest naprawdę pyszny.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok. 600 gramów kiszonej kapusty
    250 gramów pieczarek
    1 średnia cebula ok. 40 gramów
    150 gramów włoszczyzny użyłam mrożonej
    60 gramów przecier pomidorowy
    30 gramów olej rzepakowy ok. 2 łyżki
    250 gramów fileta z kurczaka
    sól
    pieprz
    1 łyżka majeranek
    pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
    szczypta cukru
    4-5 kulek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1 duży ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Odchudzony bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mocno kwaśną kapustę przepłukujemy, następnie zalewamy zimną wodą tyle aby zakryła kapustę.
    Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy do miękkości.
  • 2. W między czasie na patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone na plasterki pieczarki dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
    Gdy pieczarki puszcza sok dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i czosnkiem chwilę smażymy już bez przykrycia i dodajemy włoszczyznę.
    Całość dusimy aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Do ugotowanej kapusty dodajemy zawartość patelni wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem całość mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu ok. pół godzinki aby się smaki przegryzły. Jednak jak to zazwyczaj bywa w przypadku bigosu najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Filet z kurczaka Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować