Odchudzony bigosik

5 (156 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bigosik tak przygotowany zrobiłam dla córci, ona lubi bez mięsa, ale aromatyczny i dobrze przyprawiony:) Może być samodzielnym posiłkiem bądź dodatkiem do mięs lub ryb. Zrobię go jeszcze nie raz, nie dwa, bo szybko znika z talerzy i znajdzie miejsce na świątecznym stole.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. kiszonej kapusty z marchewką
    500 g. pieczarek
    2 cebule
    10 dag. masła
    1 kostka bulionowa grzybowa
    2 łyżki przyprawy do mięs
    1 łyżka przyprawy -suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    2 szczypty cukru
    3 listki laurowe
    po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz i tymianek do smaku
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Bigos Dodatki

Odchudzony bigosik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odchudzony bigosik 1. Kapustę zalewam wodą, odcedzam, zalewam litrem wody, dodaje listki laurowe, ziele angielskie , czarny pieprz, cukier, kostkę bulionową, przyprawę do mięs, nakrywam, duszę. Po ok. godzinie na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaję pokrojone w pół plasterki pieczarki, podsmażam, dodaję do kapusty, duszę ok. godziny, co kilka minut mieszając. Dodaję przyprawę suszone pomidory, majeranek, tymianek, duszę jeszcze ok. 30 minut, u mnie do miękkości wystarczyło, próbuję, jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem.

Porady

U mnie dla miękkości kapusty wystarczyły 2,5 godziny ale to zależy od jej jakości. W czasie gotowania jeśli płyn zbyt szybko odparuje, dodaję ciepłej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować