Oczy świętej Łucji- Lussekatter

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Lussekatter to drożdżowe bułeczki pieczone w Szwecji, gdzie obchodzi się święto Świętej Łucji. Dlaczego akurat oczy? Dlatego, że Święta Łucja męczennica wydłubała je sobie a w chwili męczeńskiej śmierci zostały jej one cudownie przywrócone.. BUłeczki są bardzo puszyste i wilgotne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki na około 26 sztuk:
    750 g mąki
    300 g mleka
    200 g masła
    50 g drożdży
    2 jajka
    150 g cukru
    2 g szafranu
    rodzynki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Drożdżówka Desery

Oczy świętej łucji- lussekatter - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lusseketter 1. Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, o odrobinie rozpuścić drożdże a w reszcie masło. Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki oprócz rodzynek połączyć i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować wałeczki i zwijać je w kształt zamkniętej litery S. W dziurkach po obu stronach umieścić po dużym rodzynku. Odstawić na kwadrans aby jeszcze wyrosły i piec w 200*C około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kuchnia szwedzka Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować