Lussekatter - szwedzkie adwentowe bułeczki szafranowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lussekatter, to szwedzkie bułeczki, które tradycyjnie piecze się na dzień Świętej Łucji - czyli 13 gruia. Są popularne już od 1 dnia adwentu. Chociaż okres nie ten, bułeczki sa na tyle smaczne, że goszczą u nas dużo częściej, nie tylko w okresie zimowym :) Lekko słodkie, świetni nadają się do zjedzenia z kubkiem mleka czy kakao, posmarowania naturalnym serkiem, albo jako dodatek do zupy mlecznej.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -500 g mąki pszennej
    -75 g masła
    -1 szkl. mleka
    -20 g drożdży
    -1/2 szkl. cukru
    -szczypta soli
    -1 jajko
    -1 g szafranu
    -rodzynki
    -1 rozkłócone jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka Desery

Lussekatter - szwedzkie adwentowe bułeczki szafranowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wlać mleko. Dodać szafran, masło, sól i cukier. Podgrzać aż masło się rozpuści. Odstawić by przestygło. Do miski pokruszyć drożdże. Zalać letnim mlekiem z dodatkami. Zostawić na chwilę żeby drożdże zaczęły pracować. Dodać mąkę, jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    Z ciasta formować bułeczki u układać na wyłożonej papierem blasze. Udekorować rodzynkami i posmarować rozkłóconym jajkiem. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować