OBIAD JEDNOGARNKOWY

4.48 (141 ocen)

Dobry na jesienno-zimowe dni.

Składniki:

  • 40 dkg kiełbasy podwawelskiej lub innej

    45 dkg obranych ziemniaków

    czerwona papryka swieza

    20-25 dkg bialej kapusty

    jedna cebula

    pół peczka natki zielonej pietruszki

    4 ząbki czosnku

    2 łyzeczki mielonej papryki słodkiej

    łyzeczka mielonej papryki ostrej

    łyzeczka suszonych pomidorów lub troche ketchupu lub przecieru pomidorowego

    pieprz

    sol

    szczypta suszonej bazylii, tymianku, kolendry

    2 lyzki oleju do smazenia

    łyżka - dwie mąki ziemniaczanej

    pól litra wody
Wystaw ocenę:

4.48 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Obiad jednogarnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy na pólksiezyce. Papryke myjemy i kroimy w drobna kostke, ziemniaki i cebule obieramy i kroimy w srednia kostke, kapuste szatkujemy.
  • tak 2. W głebokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebule, lekko ja dusimy, dorzucamy kiełbase i ja podsmazamy. Dodajemy papryke i razem smazymy 5 minut.

    Nastepnie dodajemy ziemniaki i kapuste, dobrze mieszamy, zalewamy wodą i dodajemy reszte przypraw, przy czym czosnek zostawiamy na sam koniec. Dusimy pod przykryciem 20-25 minut, az ziemniaki beda miekkie. Mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec duszenia dodajemy przecisniete 2 ząbki czosnku i zageszczamy danie rozrobiona mąką ziemiaczana z zimną wodą.
  • 3. Myjemy i siekamy drobniutko natke zielonej pietruszki. Siekamy drobniutko 2 zabki czosnku i mieszamy go razem z natka zieloną. Danie podajemy na talerzu i posypujemy mikstura natki i czosnku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować