Pasztet twarogowy

0 (0 ocen)

Taki pasztet wyśmienicie smakuje jako dodatek na kanapki, koniecznie na zimno. Ma kremową konsystencję, przyjemny sezamowy posmak oraz nieco pikanterii w postaci kolorowego pieprzu w ziarnach.

Składniki:

  • 1,2 kg twarogu półtłustego
    1 słoik majonezu 74% tłuszczu (400ml)
    3 jajka
    1/2 szklanki kaszy manny
    1/2 szklanki sezamu
    3 - 4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasztet twarogowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet twarogowy 1. Majonez, jajka i kaszę dokładnie wymieszać. Odłożyć do napęcznienia (najlepiej włożyć na noc do lodówki).
  • Pasztet twarogowy 2. Twaróg pognieść tłuczkiem do ziemniaków lub zemleć. Dodać przygotowaną mieszankę. Wymieszać.
  • Pasztet twarogowy 3. Czosnek posiekać - dodać do sera. Wsypać sezam, pieprz kolorowy oraz tymianek. Całość ponownie wymieszać. Masę doprawić do smaku.
  • Pasztet twarogowy 4. Okrągłą formę (średnica 24 cm) wyścielić papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć masę.
  • Pasztet twarogowy 5. Piec 40 min (200 st. C). Podawać na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować