Napoleonka.

4.99 (147 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Może nazwa nie zbyt trafiona bo ciasto nie jest francuskie, ale taka widnieje w moim starym zeszycie. Ciasto bardzo smaczne i proste.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
    200 g masła
    3/4 szklanki śmietany 18 %
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy 16 g
    masa:
    500 ml mleka
    100 g masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    pół szklanki cukru zwykłego
    2 opakowania cukru waniliowego po 16 g każdy
Wystaw ocenę:

4.99 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Napoleonka

Napoleonka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Napoleonka. 1. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i śmietanę oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Jeżeli śmietana jest rzadka musimy dodać trochę więcej mąki.
    Ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt i pieczemy oddzielnie w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
  • Napoleonka. 2. W połowie szklanki mleka mieszamy obie mąki, cukry oraz jajka na gładką masę, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę i mieszamy do uzyskania budyniu.
    Jeszcze gorący budyń ucieramy z masłem i przekładamy upieczone wcześniej placki.
    Zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować