Nalewka z mniszka lekarskiego

1 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Nalewka z mniszka lekarskiego posiada lekko gorzki smak, dlatego często jest dosładzana miodem. Powinna być przygotowywana na początku wiosny, gdy tylko pojawią się pierwsze kwiaty. Nalewka z mniszka ma właściwości lecznicze. Jest też pyszna. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 100sztuk kwiatów mniszka lekarskiego
    500ml spirytusu
    1 cytryna
    300ml wody
    100g miodu
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka z mniszka lekarskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty mniszka lekarskiego po zerwaniu, bez łodyżek, ułożyć na białym płutnie i zostawić w słońcu na około 2 godziny.
    Następnie włożyć je do słoja, cytrynę sparzyć, pokroić w plastry, dodać do kwiatów i zalać wszystko spirytusem. Odstawić na tydzień.
    Po tygodniu zlać nalew przez sitko wyłożone gazą i wycisnąć.
    Wodę zagotować, do ostudzonej dodać miód i wymieszać. Połączyć syrop ze spirytusem, zlać do butelek i odstawić na miesiąc.
    Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.

Porady

Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody (lub kwiaty zalać wódką, wódką i spirytusem w odpowiedniej proporcji) bądź też dodać więcej miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mniszek lekarski Spirytus Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować