Przepis otrzymałam od mojej starszej znajomej kilka lat temu. Co roku ją robię, bo jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna.
4.47 (177 ocen)
Porady
Koniecznie muszą być i liście i owoce z aronii, wtedy smak jest miarodajny i wyraźny. Zamrożona aronia "puści" więcej soku. Cukier waniliowy może zastąpić laska wanilii. Nalewka jest słodka, aromatyczna i mocna. Nalewkę przechowujemy w chłodnym miejscu. Im dłużej leżakuje, tym jest mocniejsza i wyrazista. Przygotowanie liczone jest bez oczekiwania i leżakowania. Kieliszeczek tej nalewki, to dobry sposób na chandrę i zmarznięcie. Rozgrzewa i koi zmysły. Owoce aronii, jak podają niektóre źródła naukowe mają w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty, bowiem zawierają zarówno katechiny jak i antocyjany. Działają wspomagająco w terapii wielu chorób. Zawierają mnóstwo witamin, kwasów organicznych, sole mineralne, pektyny. Warto spożywać aronię przetworzoną na dżemy, soki, konfiturę, kompoty. To samo zdrowie.
Komentarze