Wiśniówka, pigwówka czy orzechówka? A może lepiej wypróbować coś bardziej nietypową nalewkę – z tarniny albo z czarnej porzeczki? Warto wykorzystać bogactwo owoców, by potem w zimowe dni owocowa nalewka mogła nas rozgrzewać i poprawiać humor.

 

Przygotowanie takiego owocowego trunku z procentami wcale nie jest trudne – w większości przepisów wystarczy spirytus, cukier i owoce. Nalewka musi swoje odstać, przynajmniej kilka miesięcy, dlatego na zimę będzie idealnym napitkiem, który rozgrzeje. Warto też pamiętać, że taki trunek ma właściwości prozdrowotne. To kolejny argument za tym, by przygotować go samodzielnie. Mamy wtedy wpływ nie tylko na to, jakiej jakości składników używamy, ale także możemy łączyć ze sobą różne produkty – różne rodzaje owoców, przyprawy, zioła. Pomysłów jest wiele, zajrzyjcie więc do naszej galerii i wybierzcie coś dla siebie. A najlepiej nie poprzestańcie na jednym przepisie!

 

Zobacz inne przepisy na nalewki