Nalewka z aronii

4.48 (154 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Nalewka z aronii pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg owoców aronii
    2 cytryny
    2 kg cukru
    1-1,5l wody
    1l spirytusu
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni przed jej przetworzeniem. Ma to na celu zniwelować cierpkość, charakterystyczną dla tego owocu. Podobno też dzięki temu można wydobyć z niej więcej soku.
    Nalewkę zrobiłam z soku z aronii. Sok przygotowałam w sokowniku. Do górnego garnka sokownika włożyłam mrożone owoce aronii i pokrojone w plasterki wyparzone cytryny. Całość zasypałam cukrem. W podanych proporcji otrzymałam 3,5l soku (pysznego). Gdy sok wystygnie dodajemy do niego wodę i spirytus, stopniowo, sprawdzając co jakiś czas moc nalewki. W ten sposób otrzymamy odpowiednią dla siebie nalewkę. Gotową nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce. Nalewka z aronii będzie najsmaczniejsza gdy postoi minimum 6 miesięcy.

Porady

Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Aronia Nalewka Spirytus

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować