Przepis na nalewkę jest efektem wieloletniego udoskonalania receptury. Trunek jest bardzo aromatyczny i niezbyt słodki. W tle wyczuwa się nutę wanilii i goździków. Jest doskonała na zimowe wieczory.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2kg wiśni
około 20-30 wiśni z pestkami lub samych pestek
1 kg cukru
1 l wódki
1,25 l spirytusu
laska wanilii
kilka goździków (około 3-5 sztuk)
Nalewka wiśniowa z waniliową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie drylujemy. Zostawiamy około 20-30 sztuk z pestkami. Umieszczamy wszystkie wiśnie w dużym szklanym naczyniu. Zasypujemy 1 kg cukru. Dodajemy łaskę wanilii i goździki. Dokładnie wstrząsamy aby cukier dotarł do całej masy wiśni. Zalewamy zmieszanym wcześniej spirytusem z wódką i ponownie wstrząsamy. Jeżeli wszystkie wiśnie nie są zamoczone możemy dodać sok z drylowania wiśni lub wódkę (nalewka będzie mocniejsza). Pozostawiamy ją w ciepłym i ciemnym miejscu na minimum miesiąc, pamiętając przez pierwsze dni o sporadycznym wytrząsaniu naczynia. Nalewka im dłużej leżakuje tym jest smaczniejsza.
Komentarze