Dzięki dodaniu miodu ryczanego nalewka zyskuje jeszcze więcej smakowych
właściwości oraz walorów odżywczych. To wspaniały smaczny sposób na
walkę z cholesterolem, nadciśnieniem i działaniem wolnych rodników.
60 min
Dla 10 osób
Trudny
Składniki:
baza:
1 kg dojrzałych owoców głogu (najlepiej lekko przemarzniętych)
1 litr spirytusu,
250 ml przegotowanej ostudzonej wody.
Składniki syropu:
750 ml wody,
30 dag cukru,
20 dag miodu gryczanego
8 goździków,
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z 1 cytryny
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Nalewka głogowo-gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Baza: owoce oczyść i umyj. Wrzuć je do dużego szklanego słoika.
Spirytus zmieszaj ze szklanką wody i zalej mieszanką owoce. Zakręć
słoik szczelnie i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Codziennie
należy kilka razy potrząsać słoikiem , aby wymieszać owoce z
płynem.
.
2 Syrop: zagotuj wodę z cukrem, miodem, goździkami, cynamonem i
skórkami owocowymi. Zagotuj mieszaninę na wolnym ogniu przez około 5
minut ściągając powstałą pianę.
Do bazy alkoholowej wlej syrop ciągle mieszając , aż do połączenia.
Ponownie zakręć szczelnie słoik i odstaw na 3 dni w zacienione i
chłodne miejsce. Po tym czasie nalewkę przecedź, przelej do mniejszych
butelek. Pozostaw w ciemnym miejscu na około 3-5 miesięcy
Komentarze