Nalewka głogowo-gryczana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Dzięki dodaniu miodu ryczanego nalewka zyskuje jeszcze więcej smakowych
właściwości oraz walorów odżywczych. To wspaniały smaczny sposób na
walkę z cholesterolem, nadciśnieniem i działaniem wolnych rodników.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • baza:
    1 kg dojrzałych owoców głogu (najlepiej lekko przemarzniętych)
    1 litr spirytusu,
    250 ml przegotowanej ostudzonej wody.

    Składniki syropu:
    750 ml wody,
    30 dag cukru,
    20 dag miodu gryczanego
    8 goździków,
    1 łyżeczka cynamonu
    skórka otarta z 1 cytryny
    łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka głogowo-gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Baza: owoce oczyść i umyj. Wrzuć je do dużego szklanego słoika.
    Spirytus zmieszaj ze szklanką wody i zalej mieszanką owoce. Zakręć
    słoik szczelnie i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Codziennie
    należy kilka razy potrząsać słoikiem , aby wymieszać owoce z
    płynem.
    .
    2 Syrop: zagotuj wodę z cukrem, miodem, goździkami, cynamonem i
    skórkami owocowymi. Zagotuj mieszaninę na wolnym ogniu przez około 5
    minut ściągając powstałą pianę.
    Do bazy alkoholowej wlej syrop ciągle mieszając , aż do połączenia.
    Ponownie zakręć szczelnie słoik i odstaw na 3 dni w zacienione i
    chłodne miejsce. Po tym czasie nalewkę przecedź, przelej do mniejszych
    butelek. Pozostaw w ciemnym miejscu na około 3-5 miesięcy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować