Naleśniki z ziemniakami

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Moja 3-letnia córeczka uwielbia ziemniaki w każdej postaci. Dlatego naleśniki z takim farszem często goszczą na naszym stole.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    jajko
    3/4 szkl. mąki
    1/2 szkl. mleka

    Farsz:
    ok. 80 dag ziemniaków
    cebula

    Sos:
    8 pieczarek
    cebula
    2 łyżki śmietany 18-proc.
    olej do smażenia
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki z ziemniakami 1. Przygotowujemy farsz: cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy
    i wraz z cebulą przeciskamy przez praskę.
  • 2. Robimy sos pieczarkowy: cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Razem z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy i zabielamy śmietaną.
  • 3. Ciasto: składniki miksujemy, ewentualnie dolewając trochę wody. Odstawiamy na 20 minut. Na oleju smażymy naleśniki. Nakładamy ciepły
    farsz i składamy w kopertę. Polewamy sosem.

Porady

● Farsz będzie smaczniejszy, gdy wzbogacimy go twarogiem. ● Naleśniki można opanierować i zrumienić na oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (189 ocen)

5 (189 ocen)

naleśniki

akrobatka22 . 15 min

To może cię zainteresować