Naleśniki z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto delikatne, aksamitne…farsz aromatyczny, smaczny, nie za słodki…niebo w gębie!!!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:

    1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
    1 szkl. mleka
    1 szkl. wody gazowanej
    2 jaja
    2 łyżki oleju/oliwy
    szczypta soli

    Składniki na farsz:

    1/2 kg sera białego
    garść rodzynek
    4 łyżki śmietany
    1 cukier waniliowy
    3 łyżeczki cukru
    1 łyżka skórki z pomarańczy
    1 łyżeczka skórki z cytryny
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski, dokładnie miksujemy, by nie zostały grudki. Smażymy na patelni naleśnikowej z obydwu stron. Zawartość oleju w cieście sprawia, iż nie trzeba już natłuszczać patelni. Z danej porcji wychodzi ok. 12-16 naleśników w zależności od wielkości patelni.
  • 2. Rodzynki moczymy we wrzątku przez około 10 minut. Odsączamy z wody i łączymy w misce z resztą składników na farsz. Bardzo dokładnie ucieramy, by cukier się rozpuścił.
  • 3. Smarujemy naleśniki farszem i składamy w trójkąt. Przed podaniem koniecznie naleśniki podsmażamy na maśle, by żółtko nie było surowe.
  • 4. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować