Naleśniki z pieczarkami, cukinią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NALEŚNIKI ; Mąkę przesiać. Do miski wlewamy mleko i wodę gazowaną, wbijamy jajka, wsypujemy cukier, sól i mąkę. Wszystko mieszamy mikserem do momentu, aż składniki dokładnie się połączą i nie będzie grudek. Ciasto będzie dość rzadkie, lejące. Odstawiamy na około 30 minut. Dobrze rozgrzaną patelnię natłuszczamy olejem, następnie wlewamy łyżką wazową trochę ciasta, rozlewamy po patelni i smażymy po około 1 minuty z każdej strony na złoty kolor. Czynność tą powtarzamy z resztą ciasta, za każdym razem natłuszczając patelnię połówką ziemniaka maczaną w oleju.
2.FARSZ : Pieczarki czyścimy i kroimy na plasterki. Cukinie i paprykę kroimy w słupki. Czosnek pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej masło i czosnek. Podsmażyć, uważając aby się nie przypalił, następnie dodać pokrojone wcześniej warzywa. Dusić około 10 minut na małym ogniu (cukinia ma być uduszona, ale półtwarda). Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
3.Na środek każdego naleśnika nakładać łyżkę farszu i zawijać jak krokiety. Gotowe naleśniki podsmażyć na złoto na patelni z olejem (odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu) lub zapiec w 180 stopniach przez około 15 minut.
Komentarze