Naleśniki z cukinią, papryką i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przyrządzamy ciasto naleśnikowe , rzadkie o jasnym kolorze ( nie podałam dokładnej ilości mąki, mleka i wody gdyż robię to zawsze "na oko" do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
2.Paprykę kroimy w większą kostkę . cukinię myjemy ,kroimy na polowe i nastepnie w plasterki, pora tak samo. marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki . Czosnek kroimy z drobną kosteczkę i odstawiamy na bok ( przyda się do marchewki)
3.Naleśniki smażymy bez tłuszczu na patelni. Na drugiej patelni smażymy na oliwie z oliwek cukinię, doprawiamy ją pieprzem i solą do smaku. Kiedy cukinia będzie juz przypieczona z obu stron dodajemy paprykę, przykrywamy pokrywką i dusimy do czasu aż papryka będzie na wpół miękka. Dodajemy pora i ponownie doprawiamy solą, bazylią i oregano( bądź ziołami prowansalskimi). Dusimy pod przykryciem. Kiedy por będzie miękki warzywa zdejmujemy z patelni. Na pustą patelnię polaną oliwą z oliwek wysypujemy marchewkę , doprawiamy solą i obficie posypujemy oregano i bazylią. kiedy plasterki będą z jednej strony przypieczone dodajemy czosnek , mieszamy i smazymy dalej do czasu aż pięknie się zrumieni z obu stron . Zdejmujemy z ognia , mieszamy z resztą warzyw.
4.Na środek naleśnika kładziemy nadzienie . następnie zawijamy i dekorujemy ketchupem . Smacznego ! :)
Komentarze