Naleśniki pomidorowo-bazyliowe z ryżem brązowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki: wszystkie składniki ciasta zmiksuj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie kładź porcje ciasta na rozgrzaną patelnie i smaż cienkie naleśniki.
2.Farsz pomidorowy: pomidory zmiksuj z bazylią, oregano, czosnkiem na gładką masę. Na końcu dodaj ser, sól, pieprz do smaku i wymieszaj.
3.Farsz ryżowy: mięso wymieszaj z przyprawą do wieprzowiny i odstaw na kilka godzin. Cebulę obierz, pokrój i usmaż na złoty kolor na oleju. Następnie podsmaż też na oleju mięso przez kilka minut. Dolej wody tak żeby tylko zakrywała mięso i duś , aż będzie miękkie (około 20-25 minut). Kiedy mięso z cebulą ostygnie odlej z niego nadmiar płynu, wymieszaj z ugotowanym ryżem i przypraw solą i pieprzem do smaku.
4.Na naleśniki rozsmaruj cienką warstwę farszu pomidorowego na niego kładź warstwę farszu ryżowego. Zwiń naleśniki w rulon i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze