Naleśniki bez jajek wychodzą i nawet są tak dobre jak te z ich dodatkiem, jeśli nie wierzycie to koniecznie wypróbujcie przepis :)
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
Składniki na około 6 sporych naleśników:
1 szkl mąki
1 i 1/2 szkl płynów (u mnie szklanka wody gazowanej i pół szklanki mleka )
1 łyżka oleju lub masła stopionego
szczypta soli
1/2-1 łyżeczki cukru (może być waniliowy)
Naleśniki bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 min.
to jest ważne gdyż w tym czasie wytworzy się gluten i ciasto zgęstnieje.
2. Jeżeli mocno ciasto zgęstniało dolewamy jeszcze odrobinę wody.
Smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem.
Żeby naleśniki nie pękały i dały się łatwo zwijać, zawsze układam je jedne na drugim i przykrywam talerzem. Stoją sobie tak długo aż usmażę wszystkie naleśniczki :)
Ja swoje naleśniki podałam ze słodkim twarogiem, wymieszanym z odmrożonymi truskawkami.
Komentarze