REKLAMA

Naleśniki

wyświetlono: 450 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Cienkie i delikatne naleśniki. Idealny obiad na słodko, który zadowoli nie tylko małego łasucha. Z uwagi na dodatek oliwy w cieście są bardzo miękkie i elastyczne co sprawia, że podczas zwijania nie pękają i można je swobodnie faszerować

opublikowany: 15.08.2016
Udostępnij Pinterest
  • 50 min

Składniki:

  • Składniki

    mleko 1 szklanka
    woda mocno gazowana 1 i 1/3 szklanki
    mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki około 350 g
    szczypta soli
    jajka 2
    olej 15 ml do ciasta plus do smażenia
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Dodać składniki płynne i jajka, całość zmiksować na gładko. Ciasto odstawić na 15-20 minut, ponownie wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być na tyle odpowiednia, aby swobodnie rozprowadzić je. W razie potrzeby dolać odrobinę gazowanej wody.
    Mocno rozgrzaną patelnię posmarować odrobiną oleju. Następnie 2/3 chochli wylać na patelnię jednocześnie obracając ją okrężnymi ruchami, aby ciasto dobrze rozprowadzić. Smażyć na wysokiej mocy palnika przez chwilę, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów patelni i zacznie się rumienić. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, wówczas dłużej pozostaną ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

naleśniki

.

kategoria: Naleśniki opublikowany: 15.04.2015 | wyświetlono: 21444 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 6
Dodane przez: dorota w 20210724_164157

Naleśniki

Łatwe, bardzo smaczne naleśniki. Można podawać je z dowolnym słodkim nadzieniem.

kategoria: Desery Naleśniki opublikowany: 31.01.2014 | wyświetlono: 8488 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 5

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE