Naleśniki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Cienkie i delikatne naleśniki. Idealny obiad na słodko, który zadowoli nie tylko małego łasucha. Z uwagi na dodatek oliwy w cieście są bardzo miękkie i elastyczne co sprawia, że podczas zwijania nie pękają i można je swobodnie faszerować

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki

    mleko 1 szklanka
    woda mocno gazowana 1 i 1/3 szklanki
    mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki około 350 g
    szczypta soli
    jajka 2
    olej 15 ml do ciasta plus do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Dodać składniki płynne i jajka, całość zmiksować na gładko. Ciasto odstawić na 15-20 minut, ponownie wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być na tyle odpowiednia, aby swobodnie rozprowadzić je. W razie potrzeby dolać odrobinę gazowanej wody.
    Mocno rozgrzaną patelnię posmarować odrobiną oleju. Następnie 2/3 chochli wylać na patelnię jednocześnie obracając ją okrężnymi ruchami, aby ciasto dobrze rozprowadzić. Smażyć na wysokiej mocy palnika przez chwilę, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów patelni i zacznie się rumienić. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, wówczas dłużej pozostaną ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować