Nadziewana cukinia i pomidory zapiekane w ziołowym masełku

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świetnie dobrane składniki farszu powodują, że zapieczone cukinie i pomidory smakują wyśmienicie.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • FARSZ:

    30 g rodzynek
    150 g ryżu
    150 g sera owczego
    1 żółtka papryka
    50 g masła ziołowego
    5 gałązek natki pietruszki
    sól
    pieprz

    PONADTO:

    4 małe cukinie
    4 pomidory /z zieloną częścią/
    25 g masła ziołowego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przekąski

Nadziewana cukinia i pomidory zapiekane w ziołowym masełku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć we wrzątku.
  • 2. Ryż ugotować w posolonej wodzie. Wystudzić.
  • 3. Cukinie umyć, odciąć końcówki. Każdą cukinię przeciąć wzdłuż, łyżeczką wydrążyć środki. Oprószyć solą i pieprzem.
  • 4. Na patelni rozgrzać 25 g masła ziołowego. Obsmażyć połówki cukinii z każdej strony.
  • 5. Pomidory umyć, odciąć "czapeczki" i delikatnie spody, by mogły swobodnie stać. Wydrążyć środki.
  • 6. Paprykę umyć, pokroić w drobną kosteczkę.
  • 7. Ser pokroić w małą kostkę.
  • 8. Ryż połączyć z pokrojoną papryką, serem, rodzynkami i roztopionym masełkiem ziołowym, oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
  • 9. Farszem napełnić cukinie i pomidory.
  • 10. Faszerowane warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 11. Piec około 25 minut w 175 stopniach.
  • 12. Po upływie czasu przykryć pomidory "czapeczkami" i zapiec jeszcze 10 minut.
  • 13. Inspiracja: Leicht & Lecker
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować