Łopatka ugotowana w szybkowarze na wywar do zupy jarzynowej, mięso wykorzystane do gulaszu, jest smaczny na szybko gulasz na obiad...........SMACZNEGO!!!
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
łopatka z kością 1,20 kg,
woda 2 litry,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka
Na szybko gulasz z łopatki z ostrą papryczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę z kością włożyć do szybkowara, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę 2 litry i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 45 minut, gdy ciśnienie spadnie otworzyć szybkowar, (wywar do zupy) wyjąć mięso, usunąć kość i pokroić w kostkę średnią.
Cebule pokroić w kostkę i dać do garnka ze smalcem, cebulę podsmażyć na złocisto, dodać kucharka, drobno posiekane ząbki czosnku, papryczkę ostrą drobno posiekaną, podsmażać jeszcze z 5 minut, co jakiś czas zamieszać.
2.Dodać do cebuli pokrojoną łopatkę, podsmażać z 5 minut, dodać soli, pierz mielony.
3.Wlać z 2 szklanki wywaru i zagotować, sok pomidorowy wymieszany z mąką i śmietaną, mieszać do zagęszczenia sosu, dodać natkę pietruszki posiekaną, gulasz podać z czym się lubi.
Komentarze