MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM

4.5 (190 ocen)

  • 30 min

Bardzo fajny pomysł obiadowy na wykorzystanie fileta z kurczaka. Czasami zostaje nam jeden filet i jest to za mało, by go usmażyć i wyżywić nim rodzinę

  • 30 min

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    3 jajka
    3 łyżki musztardy
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    100 g sera żółtego
    1 cebula
    pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Musztardowe kotlety z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek.
  • 2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
  • 3. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z ciastem i dokładnie mieszamy łyżką. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy kotleciki z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować