Bardzo fajny pomysł obiadowy na wykorzystanie fileta z kurczaka. Czasami zostaje nam jeden filet i jest to za mało, by go usmażyć i wyżywić nim rodzinę
30 min
Składniki:
1 filet z kurczaka
3 jajka
3 łyżki musztardy
1 łyżka majonezu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
100 g sera żółtego
1 cebula
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Musztardowe kotlety z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek.
2.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
3.Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z ciastem i dokładnie mieszamy łyżką. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
4.Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy kotleciki z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Komentarze