Musztardowe duszone żeberka

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Musztarda i marchewka dodają do sosu odrobinę słodyczy, która doskonale pasuje do żeberek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -1 kg żeberek
    -3 łyżki musztardy delikatesowej
    -2 cebule
    -2 marchewki
    -2 ząbki czosnku
    -2 łyżki przyprawy do grilla
    -2 łyżki śmietany
    -łyżka mąki
    -1 łyżeczka papryki słodkiej
    -pieprz i przyprawa uniwersalna do smaku
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Musztardowe duszone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy na kawałki i dokładnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą do grilla i musztardą. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
  • 2. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, układamy mięso i obsmażamy po 5 minut z każdej strony.
  • 3. Olej wylewamy z patelni. Mięso zalewamy wodą, tak aby je zakryła. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i cebulę pokrojoną w kostkę oraz paprykę słodką. Dusimy na wolnym ogniu ok godzinę od czasu do czasu mieszając.
  • 4. Następnie odrobinę wywaru wlewamy do miseczki i rozrabiamy ze śmietaną. Śmietanę powoli wlewamy na patelnię ciągle mieszając. Dusimy 5 minut.
  • 5. Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody i dodajemy do sosu. Dusimy kolejne 5 minut.
  • 6. Doprawiamy sos pieprzem i przyprawa uniwersalna i chwilę jeszcze podduszamy aby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Musztarda Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować