Musztardowe duszone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dzielimy na kawałki i dokładnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą do grilla i musztardą. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
2.W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, układamy mięso i obsmażamy po 5 minut z każdej strony.
3.Olej wylewamy z patelni. Mięso zalewamy wodą, tak aby je zakryła. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i cebulę pokrojoną w kostkę oraz paprykę słodką. Dusimy na wolnym ogniu ok godzinę od czasu do czasu mieszając.
4.Następnie odrobinę wywaru wlewamy do miseczki i rozrabiamy ze śmietaną. Śmietanę powoli wlewamy na patelnię ciągle mieszając. Dusimy 5 minut.
5.Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody i dodajemy do sosu. Dusimy kolejne 5 minut.
6.Doprawiamy sos pieprzem i przyprawa uniwersalna i chwilę jeszcze podduszamy aby smaki się przegryzły.
Komentarze