Muszle z sosem maślano - czosnkowym

5 (1 ocen)

Tym razem małże w sosie maślano czosnkowym. To danie, które nie wymaga ani specjalnych umiejętności ani dużo czasu i przygotowań, a wychodzi bardzo smaczne. Polecam.

Składniki:

  • 1 kg małży
    6 ząbków czosnku posiekanego
    1/2 szklanki szalotki - pokrojona w kostkę
    100 g masła
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki świeżego soku z cytryny
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszle z sosem maślano - czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wyrzucić małże pokruszone, połamane lub w inny sposób uszkodzone. Ponadto, odrzucić te które są otwarte. Muszle oczyścić, o ile tego wymagają i opłukać.
  • 2. 2. W dużym rondlu ( bardzo wygodny jest duży wok) rozgrzać oliwę. Wrzucić małże, gotować, ok 5 min pod przykryciem, aż wszystkie się otworzą.
  • 3. 3. Przełożyć do miski razem z płynem który puściły, a na patelni roztopić masło, dodać szalotkę i czosnek.
  • 4. 4.Smażyć do miękkości ok 3 minut. Dodać 2 łyżki pietruszki, sok z cytryny, skórkę z cytryny i płyn z małży o ile taki mamy. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku pieprzem.
  • 5. 5.Tak zrobionym masłem czosnkowym polać małże. Posypać pozostałą pietruszką i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Owoce Pietruszka Szalotka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować