Tym razem małże w sosie maślano czosnkowym. To danie, które nie wymaga ani specjalnych umiejętności ani dużo czasu i przygotowań, a wychodzi bardzo smaczne. Polecam.
Składniki:
1 kg małży
6 ząbków czosnku posiekanego
1/2 szklanki szalotki - pokrojona w kostkę
100 g masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
pieprz
oliwa z oliwek
Muszle z sosem maślano - czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wyrzucić małże pokruszone, połamane lub w inny sposób uszkodzone. Ponadto, odrzucić te które są otwarte. Muszle oczyścić, o ile tego wymagają i opłukać.
2.2. W dużym rondlu ( bardzo wygodny jest duży wok) rozgrzać oliwę. Wrzucić małże, gotować, ok 5 min pod przykryciem, aż wszystkie się otworzą.
3.3. Przełożyć do miski razem z płynem który puściły, a na patelni roztopić masło, dodać szalotkę i czosnek.
4.4.Smażyć do miękkości ok 3 minut. Dodać 2 łyżki pietruszki, sok z cytryny, skórkę z cytryny i płyn z małży o ile taki mamy. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku pieprzem.
Komentarze