Muszelki brokułowe z sosie samba

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zawsze mam wiele pomysłów na smaczny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki muszelek:
    Małe opakowanie makaronu muszelki
    Szklanka ugotowanego ryżu
    20 dag pokrojonej wędzonej szynki
    15 dag startego żółtego sera
    Mały brokuł
    Opakowanie sera mozzarella
    Składniki sosu samba:
    2 cebule
    Papryka czerwona
    Mała cukinia
    marchewka
    2 ząbki czosnku
    4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
    łyżka mąki ziemniaczanej
    2 szklanki wody
    Sól
    Pieprz
    Papryka ostra w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszelki brokułowe z sosie samba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Brokuła podziel na różyczki i delikatnie podgotuj. Ryż wymieszaj z szynką, serem żółtym i brokułem. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Farsz wyłóż do muszelek. Na wierzch połóż pokrojone kawałki mozzarelli.
  • 2. Przygotuj sos. Cebulę, czosnek obierz, pokrój i usmaż na oleju. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną paprykę, marchewkę i cukinię. Zalej 2 szklankami wody. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z niewielką ilością wody i mąki ziemniaczanej. Przypraw do smaku i zagotuj.
  • 3. Sos wylej na dno naczynia żaroodpornego. Połóż muszelki i zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Można też osobno zapiec muszelki i później polać je sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować