Muszelki brokułowe z sosie samba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Makron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Brokuła podziel na różyczki i delikatnie podgotuj. Ryż wymieszaj z szynką, serem żółtym i brokułem. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Farsz wyłóż do muszelek. Na wierzch połóż pokrojone kawałki mozzarelli.
2. Przygotuj sos. Cebulę, czosnek obierz, pokrój i usmaż na oleju. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną paprykę, marchewkę i cukinię. Zalej 2 szklankami wody. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z niewielką ilością wody i mąki ziemniaczanej. Przypraw do smaku i zagotuj.
3. Sos wylej na dno naczynia żaroodpornego. Połóż muszelki i zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Można też osobno zapiec muszelki i później polać je sosem.
Komentarze