MUFFINY Z CUKINIĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

4.47 (188 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie ma nic przyjemniejszego jak jedzenie na łonie natury, a wraz z nastaniem latem okazji ku temu na pewno nie zabraknie. Moja propozycja na letnie przyjęcie w ogrodzie i na piknik to muffiny w wersji wytrawnej, z fetą, cukinią i suszonymi pomidorami. Są proste i szybkie w przygotowaniu, więc możecie je upiec przed udaniem się na piknik i zabrać jeszcze ciepłe, lub przygotować je wcześniej i podać na zimno.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała cukinia
    6 plastrów suszonych pomidorów bez zalewy
    100 g fety
    2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    1 ząbek czosnku
    100 g mąki pszennej
    50 g Maizeny
    2 jajka
    120 ml mleka
    10 g proszku do pieczenia bio
    50 g masła (lub margaryny)
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Sól, pieprz
    Pieprz kajeński (cayenne)
Wystaw ocenę:

4.47 (188 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Przekąski

Muffiny z cukinią, fetą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Margarynę rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia i odstaw na bok. Foremki do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami lub użyj silikonowych foremek.
    W misce wymieszaj mąkę z maizeną i proszkiem do pieczenia, dodaj pokruszoną fetę, drobno pokrojone suszone pomidory (odłóż małą część na bok), startą cukinię, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem do smaku.* Dodaj szczyptę pieprzu kajeńskiego. Domieszaj łyżkę oliwy.
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
    W misce ubij trzepaczką jajka, dodaj rozpuszczoną margarynę i mleko, nadal ubijając. Połącz z wcześniej przygotowaną mieszaniną z mąką, całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Na wierzch wetknij resztę drobno pokrojonych suszonych pomidorów. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 - 30 minut.
    Pozostaw w foremkach jeszcze na ok. 5 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Porady

*Posól z umiarem, ponieważ feta jest już słona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Feta Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować