Muffiny dekorowane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Musiałam sprawdzić czy uda mi się krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej, i udało się. Muffiny to takie zwyczajne z kawałkami czekolady, ale krem rewelka :) idealnie się nakłada, nie spływa, w smaku też dobry.I twierdzę że to nic trudnego :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 jajka
    6 łyżek cukru kryształu
    pół kostki margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g czekolady gorzkiej
    krem maślany:
    3 białka, małe
    100 g cukru kryształu
    1 łyżka cukru waniliowego
    200 g masła prawdziwego
    szczypta soli
    odrobina barwniku czerwonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Krem

Muffiny dekorowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffiny 1. Ucieramy jajka z margaryną i cukrem, dodajemy obie mąki, olej, proszek do pieczenia i ocet. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, wszystko jeszcze raz mieszamy. Nakładamy do papierowych foremek na muffiny, wkładamy do formy metalowej i pieczemy 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • nakładanie kremu 2. Krem maślany:
    Ubijamy w miseczce ustawionej nad parą białka ze szczyptą soli tylko chwilkę, następnie wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy do chwili aż cukier nie będzie wyczuwalny. Zestawiamy do wystudzenia, ja co chwilę ubijałam by nie zrobiło się twarde.
    Do wystudzonych białek dodajemy po trochu masło które pokroiłam w małe kwadraciki i było w temperaturze pokojowej.
  • dekorowanie 3. Ucieramy krem do momentu aż będzie lśniący, gładki, podczas ucierania może wyglądać jakby się zważył, ale to nic nie szkodzi ucieramy nadal.
    Ja na całym etapie ubijania kremu robiłam go robotem z końcówkami do ubijania piany.
    Krem możemy podzielić na kilka porcji i dodać do każdej inny barwnik, u mnie był czerwony sypki, rozmieszany w kropli wody.
    Mając już krem zabieramy się za dekorowanie.
    Nie mam profesjonalnych tylków cukierniczych tylko zwykły plastikowy dekor z 4 końcówkami metalowymi.
    I jak widać nawet na takim sprzęcie można :)
    Nakładamy krem do szprycy i dekorujemy według naszego pomysłu, dla uzyskania dwukolorowych muffin nakładamy ciemniejszy krem po ściankach dekoru a w środek biały krem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować